Lägga kakelplattor

Kakelplattor är ett utmärkt val för de flesta väggar som behöver täckas i hemmet, eftersom de är både tåliga, leder värme bra och inte skadas och repas så lätt. I samband med att man börjar leta efter de rätta plattorna slås man dock snabbt av hur otroligt många kakelplattor det egentligen finns. I denna artikel har vi därför samlat en del tips och råd som vi hoppas ska vara till hjälp när du behöver välja kakelplattor.

Olika typer av kakelplattor

Både när det gäller utseende och storlek finns det idag massvis med olika kakelplattor att välja mellan. En rolig, lite mer modern variant är mycket stora kakelplattor. De skapar också lätt en lite mer unik och lyxig känsla, för den som eftersträvar det. Länge var det relativt svårt att hitta stora kakelplattor i en viss färg eller med ett visst mönster, men i takt med att tillverkarna insåg hur populära de stora plattorna faktiskt var, så har även utbudet ökat snabbt.

Om man tycker att det blir lite för mycket med stora kakelplattor överallt, t.ex. i ett helt rum eller över en hel vägg kan man naturligtvis även kombinera stora plattor med mindre eller mellanstora.

Tänk dock på att stora kakelplattor och andra lite mer moderna varianter av dem framför allt passar i hem som även annars har en modern känsla. Om ditt hem eller ditt badrum, eller vilket rum det nu är du vill lägga kakel i är lite mer gammalmodigt, kan ett klassiskt kakel vara ett bättre val.

Klassiskt kakel kan även vara bra eftersom det gör att rummet känns mer klassiskt. Mer avancerade och extrema varianter tröttnar man relativt snabbt på, och då kan det kännas mycket jobbigt att behöva lägga ut massvis med pengar på att lägga nytt kakel igen. Så ha alltid i åtanke hur länge du kommer att tycka att det är kul med en viss typ av kakel, framför allt om du överväger en lite mer udda variant.

Det finns även så kallade ”retro” kakelplattor att få tag på för den som t.ex. bor i ett 1960-talshus eller 1970-talshus och vill att allt ska kännas tidsenligt. Givetvis är de valmöjligheter du då har något färre, men det finns ändå fler plattor än vad man kanske tror att välja mellan.

Blanda flera olika färger

Om man tycker ett helt rum eller en hel vägg med endast en typ av kakel blir lite väl tråkigt finns det inte heller något som hindrar en från att blanda flera olika färger, eller varför inte kakelplattor med olika typer av ytor. Släta blanka ytor som blandas med lite marmorerade eller till synes ”obehandlade” kakelplattor kan t.ex. passa riktigt bra ihop!
Idag finns även jättesmå varianter av kakelplattor som kan användas som mosaik kakel, om man verkligen vill skapa ett mycket unikt utseende på väggen. Dessa mosaikvarianter börjar bli allt mer populära, men att lägga dem kräver förstås mycket jobb.

Ju mer kreativ och säker på din smak du är, desto mer kan du i regel blanda. Tänk dock på att försöka föreställa dig hur det hela kommer att se ut när plattorna väl sitter uppe. Ibland kan en ide som ”på papper” känns bra se lite väl mycket ut när plattorna väl sitter uppe, t.ex. om man väljer en väldigt extrem eller stark färg eller liknande.

Kakeldekor

Tänk även på att man faktiskt kan ”förnya” badrummet med ganska enkla medel utan att behöva skaffa helt nya kakelplattor. Med detta menar vi förstås inte att du inte ska kakla om, om detta verkligen behövs, utan snarare att bara för att man gillar mönster, så måste man inte skaffa mönstrade kakelplattor, utan istället kan man även använda så kallad kakeldekor, som idag finns i massvis med olika storlekar och stilar, som klistras på enkla, enfärgade kakelplattor tillfälligt. (Dock sitter faktiskt kakeldekor kvar betydligt längre än vad man kanske tror)
Kakeldekoren kan sedan tas bort när man tröttnat på den. Detta är ett jättebra alternativ för alla som tycker om omväxling.

Att använda kakeldekor under en viss tid för att fundera och testa om man verkligen tycker om det man hade tänkt i själva verket är en bra är också ett bra knep om man känner sig lite osäker på om den där starka turkosa färgen i badrummet verkligen är något man vill ha eller inte. Sätt helt enkelt upp kakeldekor i den färg som du överväger, försöka leva med detta i några månader, och se hur du känner. Tycker du fortfarande att detta är en utmärkt ide, ja, då kanske du ska skaffa turkosa kakelplattor också, men annars har du i alla fall testat och märkt att det skulle ha varit lite väl onödigt att kakla om hela badrummet för detta i tid!

Bonustips när du ändå köper kakel

Det är alltid bra att köpa några kakelplattor extra för säkerhets skull, eftersom olyckor gällande kakel trots allt händer då och då. Då kan det vara riktigt skönt att kunna byta ut en eller ett par plattor utan problem. Skulle man inte ha dessa extra plattor kan nämligen problemet ofta vara att det kan bli svårt att komplettera med exakt samma kakel i efterhand, framför allt om det var några år sedan man köpte kaklet.

De flesta bör inte lägga kakel på egen hand, om det inte är så att man har mycket stor erfarenhet av detta. Det är nämligen ett av de svårare renoveringsarbetena, och följderna av fel kan bli mycket allvarliga i vissa fall, t.ex. vattenskador. Så för att slippa bekymmer, problem med hemförsäkringen och fult slutresultat: låt alltid ett proffs lägga kaklet!